29.8.08

Свети великомученик кнез Лазар

Цар Лазар Хребељановић, Свети великомученик кнез Лазар, није се као владар замонашио, али је храбро носио свој крст све до Голготе, определивши се за Царство Небеско. Родио се 1329. у граду Прилепу, а страдао је у боју на Косову, 28. јуна 1389. године. Његов животописац је забележио да је још као дете био благе нарави, оштроуман и добродушан. Васпитаван је у хришћанској вери и побожности. Oбновио је манастир Хиландар и Горњак, подигао манастир Раваницу и Лазарицу и многе друге цркве и манастире.

Борио се против турске најезде и у сукобу на Косову пољу против турског цара Мурата био је посечен. Тело му је пренето и сахрањено у његовој задужбини, манастиру Раваници (код Ћуприје), а затим пренето у Раваницу (Сремску), па у Саборну цркву у Београду. Сада су његове свете и чудотворне мошти у манастиру Раваница код Ћуприје.

Определивши се за Царство Небеско и приневши себе за косовску жртву и са собом сав српски народ, Свети кнез Лазар је показао колика је била његова љубав према Цару Небеском. Учинио је то из чисто Јеванђелских разлога. А и сама песма каже:"Земаљско је за малена царство, а небеско увек и довека".

Нема коментара: