29.8.08

Свети мученик Јован Владимир

Свети мученик Јован Владимир, краљ српски, родио се у Захумљу. Владао је Дукљом - Зетом у време снажења цара Самуила (976-1014), који је покорио његову Зету (Дукљу) а њега одвео у ропство. Цар Самуило му је касније дао своју ћерку Косару и послао га да управља својом државом. После пораза Самуила (1014. године) од византијског цара Василија II (976-1025), у династичким разрачунавањима, Самуилов синовац Јован Владислав убио је Самуиловог сина наследника Гаврила Радомира (1014-1015), као и њиховог зета Јована Владимира (1016), који је проглашен за светитеља. Његов животописац је забележио да је владао мудро и милостиво. Мошти светог краља почивају у његовом манастиру у Елбасану и над њима се и данас дешавају многа чудеса. Овом крунисаном мученику, 1925. године, подигнута је црква код манастира Св. Наума, као ктитору овог славног манастира.

Према речима владике Николаја, у историји српског народа два човека сликају се као свети Јован Крститељ, са две главе: са једном на рамену и другом у руци. То су два света владара мученика: краљ Владимир и кнез Лазар. Обојица су посечени, и обојица су до дан данас остали живи. Управо то и означавају две главе, са којима их слике представљају. Посечена глава у руци означава њихову телесну, мученичку смрт, а здрава глава на рамену означава бесмртност њихове душе. Цар Ирод је посекао главу Јована Крститеља, али није могао посећи његов живот. Кад год је злочинац ударио смртоносним ножем по праведнику, увек су извршена два злочина истовремено: убиство и самоубиство. Једним и истим ударцем злочинац је убијао тело праведнику и душу самоме себи.

Наш свети краљ, како каже владика Николај, од младости је познао Господа Исуса Христа, одрекао се себе, добровољно узео свој крст, и пошао за Њим. Сва страдања у животу примао је без роптања и подносио их са истрајношћу и надом. Није водио ни један нападачки рат. Његови ратови били су одбрамбени, ради уклањања ода зла. Повлачио се с војском у неприступне планине штедећи крв како свог народа тако и својих непријатеља.

Нема коментара: