29.8.08

Свети мученик Мина

И Свети мученик Мина, Мисирац по пореклу, био је официр. Као истинити хришћанин, није могао мирно да гледа одвратно жртвоприношење идолима, па је напустио и војску, и град, и људе, и отишао у пустињу. Јер, како је записао свечев животописац, Светом Мини је било лакше да живи са зверима него с безбожним људима. Једног дана, прозеревши незнабожачко празновање у граду Катуанији, светитељ се спустио у град и пред свима објавио своју веру у Христа, говорећи против идолопоклонства и незнабоштва. На питање кнеза Пироса ко је он и одакле долази, светитељ му је одговорио: ''Отаџбина ми је Мисир, име ми је Мина, био сам официр, но видећи идолопоклонство, одрекох се ваших почасти. Сад дођох да пред свима објавим Христа мога као Бога истинога, да би и он мене објавио као слугу свога у Царству Небеском.''

Чувши то, Пирос је Светог Мину ставио на велике муке. У житију је записано да су га ''шибали, стругали гвозденим четкама, опаљивали свећама, и мучили разним другим мукама'', да би га га на крају (око 304. године) посекли. Тело су му бацили у огањ да га хришћани не би узели. Ипак, уз Божију помоћ, хришћани су спасили неке делове и сахранили их, а доцније су те остатке пренели у Александрију и над њима изградили цркву. Свети Мина је, према речима оца Јустина Поповића, познат као велики чудотворац. Помаже свима који га славе и призивају у помоћ. Више пута се јављао као ратник на коњу да помогне вернима.

1 коментар:

SEKA је рекао...

sveti mina mučenik pomaže i u to sam se lično uverila. treba se iskreno moliti kao i svim drugim svecima. ja često posećujem crkvu lazaricu gde se i vi možete moliti ispred ikone svetog mine.